Nuffnang

Facebook

Pengembaraan Di Kota SINGA Episod 1

Assalamualaikum…..
Sekembalinya dari Kota Singa…. klu nak bercuti best g singapore terutama sekali Universal Studios di Resord World Sentosa….. klu nak rasa betapa bestnya, pergi la jln2 dsana… dari sekarang kumpul duit ok…. sebabnya duit Dollar Singapo dua kali ganda dari duit RM…. bayangkan saja la… harga makanan nya 12 Dollars duit Malaysia RM24 lebih kurang la….. banyak kan bezanya…. apapun duit tu bukan segalanya tapi duit tu sebagai pelengkap kepada keperluan kehidupan kita kan……ok jom teruskan membaca
Hari pertama d Kota Singa… perjalanan ke Marina Bay Sands, bandarnya sgt bersih, bangunannya yg teratur…. pembangunan yg terancang la katakan, tapi d Kota Singa ni saya tak nampak Rumah Banglo ka, tak yah cakap umah bangle la umah teres pun saya tak nampak…. yang ada cuma Flat & Kondo… almaklumla kan, negara kecik tanah pun tak banyak jadi terpaksa la buat umah tinggi2…. tp Flat bukan sebarang Flat…. Flatnya cantik2…. tak boleh dibandingkan dengan Malaysia, Malaysia Negara Besar KAN…. ok sambung perjalan kita ke Marina Bay Sands, d Marina Bay Sands ni ada apa2??? D sini ada CASINO, Shopping Mall, di persekitaran Marina Bay Sands ni banyak tempat2 yang banyak bo d lawati. Sampai d sana, saya & my adik berjalan kaki d sekitar Kota Singa… jalan kaki tu…. bayangkan la…. Ahhaahh, sebenarnya menang ada dsediakan ruang untuk pejalan kaki…. jadi kami pun enjoy la…. bepanas2 dgn angin2 sepoi bahasa al maklum la pelancong…. ahaaha 

Peta sekitar Marina Bay Sands


Marina Bay Sands


memulakan perjalanan

Lorong pejalan kaki.. my Adik
Perhentian pertama d Esplanade Mall, penat sudah kaki berjalan…. d Esplanade Mall ni ada shopping mall, & Consert Hall….

Kat belakang tu Esplanade Mall
Consert HAll

perjalanan bersambung lagi… perhentian kedua The Merlion Hotel… ada apa disini??? disini la terdapatnya patung singa kebanggaan kota singa… patung singa ni akan megeluarkan air dr mulutnya, utk memberikan kelainan kepada para pelancong…. sekarang patung Singa ni…. dberikan tempat yg istimewa… patung ni dletakkan ddalam sebuah hotel…. terbentuk la The Merlion Hotel tgk gambar kat bawa ok….


The Merlion Hotel


Ni la hotel Merlion


Merlion Park

Sebelum becerita tentang ke perhentian seterusnya…. untuk pengetahuan semua pembaca blog ni… keluarga my husband berasal dr singapore “org Arab”…. tp dia tak dpt ikut bercuti bersama di atas sebab2 yg tak dpt dielakkan….. sbb tu saya nak gi ke perhentian seterusnya Arab Street saya nak mkn nasi briani Singapore & murtabak singapore…. dr The Merlion Hotel… kami naik MRT EW14 Raffles menuju ke station MRT EW12 Bugis d Station ni terdapat Bugis Junction (Shopping Mall), dr Bugis Junction bo berjalan kaki ke Bugis Street. 

Dalam perjalanan menuju ke Arab Street, kami sesat….ahahhaa bukan sesat apa, sebenarnya kami berjalan arah bertentangan utk ke Arab Street nasib baik belum jauh lagi…. berpandukan Map, akhirnya kami sampai d Arab Street… apa lagi masa utk mkn da tiba…. nasi briani Singapore & murtabak Singapore. Hajat nak mkn nasi briani Singapore & murtabak Singapore da tercapai…
 
Bugis Junctions
Arab St


Baghdad St

ni la Station MRT EW 14

sambung semula perjalanan, utk balik ke Marina Bay Sands…. sbb nanti bas datang ambik disana….. MRT d Singapore sama dengan LRT d Malaysia… jgn risau, kita cuma perlu tau destinasi yang hendak dtuju…. setelah penat berjalan kaki, akhirnya sampai juga di Marina Bay Sands.

Cantikkan Pemandangan Marina Bay Sands dr Seberang

Tq ya adik kasi kawan kakakmu


Marina Blvd

Penatnya... duduk dulu sebelum sambung perjalanan

Kami sempat melawat Marina Bay Sands Galery kagum sekejap melihat pembangunan yg akan tumbuh & yang da pesat membangun di sekitar Kota Singa ni. Banyak teknologi2 yang menarik d Kota Singa ni… satu hari nanti aku akan datang lagi….. insyaAllah….

Gallery

ni la yg ada dlm Gallery ni

Marina Bay Sands

berakhir pengembaraan hari pertama. Kalau nak tahu keseronokan hari kedua d kota singa… nanti kan updated kedua dr saya….. terima kasih yang tak terhingga buat my adik yg temankan saya sepanjang hari d Kota Singa….. penat pun belum habis lagi saya nak p berehat dulu bye…..saya tinggal kan korang dengan peta Kota Singa



untuk tgk Episod 2 bo klik sini Episod 2

Nuffnang

Jom Share BLOG dsini