Nuffnang

Facebook

sah sy da dpt Gelaran DR.......

hai u all... akum
sori ya..... mungkin ada juga yg tertunggu2 cerita lawak dr aku kan.... ehehehhe sori la kali ni bkn mau tulis cerita lawak..... cerita selain dr lawak la..... mesti kamu tertanya2 kan.... kemana da penulis blog ni, lama da tak update blog..... sori sgt2.... br2 ni sy sibuk sikit sbb my Syg sakit..... dia kena "demam denggi" ujian & dugaan ni kami terima dgn tabah, insyaAllah km dpt menanganinya dgn baik..... Alhamdulilah hari ni c dia da beransur pulih.... tahniah kpd c dia sbb dapat melawan penyakit ni dgn baik.... terima kasih juga kpd yg byk mdoakan.... dlm masa demam denggi ni dtg.... byk dugaan yg dtg..... hampir 5hari sy tak tidur, smpi mata pun keras klu tutup pun x bo tidur juga...... memandu keta tak henti2, sekejap ke sana... sekejap ke sini.... Penat x payah ckp la, sy x terasa penat langsung..... smpi la my mummy n my dad dtg br sy rasa penat, sbb dgn adanya diorg dtg, br la sy rs selesa ada org bo bantu sy dan sy bo berehat sikit... tq mummy & daddy.... byk lagi dugaan yg sy tempuh.... tp biar hanya tuhan saja yg mengetahui..... now sy cerita ms d hospital pulak k.... hari pertama dtahan dhospital doktor kata c dia 50-50 terkejut juga... tp sy tahu c dia dpt melawan penyakit ni demi org2 yg dia syg..... d hospital keadaan kelangkabut sikit sbb byk org, nurse sana sini, doktor pun byk.... senang cerita wad tu mcm bilik kecemasan la... jarak diantara katil sgt rapat, toilet hanya ada satu saja utk pesakit, kesimpulannya klu kamu berada disitu tambah sakit ada la, bkn tambah sihat.... tghari berikutnya c dia di hantar ke wad lain (tmpt lain, sbb katil d hospital x cukup) pindah ke LKH di Lingzhi, di sini br la aman damai... tp klu petang panas sikit la, tpaksa bw kipas sendiri..... dtmpt ni la c dia mula d pulihkan sepenuhnya.... apa yg di minum mesti dsukat & drekod begitu juga dgn air kencing....air byk dmasukkan ke dlm badnnya..... lupa da berapa byk..... terima kasih juga pd nurse2 yg cantik2 yg telah merawat c dia smpi dia cepat sembuh..... kpd doktor2 yg berjaya meyembuhkan c dia.... tp peringatan utk doktor2 pelatih.... bila nak ambik darah pesakit tu.... make sure kamu yakin ok... jgn ulang apa yg kamu buat dgn c dia pd org lain ok.... utk mgambik satu sample darah d tangan c dia 6percubaan dilakukan tp tak berjaya (dlm erti kata lain doktor pelatih salah cucuk)percubaan yg ke 7 br dpt darah, bayangkan la kamu d tmpt c dia, kesian tau tangan c dia kena cucuk2 huhuhuhu......

Dengan ini sy mengistiharkan selama beberapa hari d hospital ni sy da bo jadi DOKTOR ehehhehe tp utk sakit denggi je....ahahhaha... nasihat dari DR DG NORFAZIDAH ADRAH...

1)sblm kamu kena demam denggi ni, baik mencegah ok, cara2 pencegahan jauhi diri kamu dr gigitan nyamuk... sebarang nyamuk ok, x kira nyamuk apapun...

2)sintom2 demam denggi......

a) demam sekejap2... lepas tu demam dtg semula.... periksa la d hospital yg berdekatan dgn kamu (wlau demam mcmana sekali pun x kira la demam denggi ka apa ka, jgn dibiarkan..... takut klu panas smpi ke otak nanti lain pulak jadinya) nasib baik sy sempat hantar c dia smpi d hospital sblm panas smpi ke otak

b)sintom kedua sengal2 tulang sendi (badan sakit shj, klu bo 24jam mau minta urut)

c)sintom ketiga hilang selera mkn (klu biasa mkn 2piring, tp sepiring pun x lalu)

d)sintom 4 minum air pun x bo

e)sintom 5 sakit kepala (ni ertinya panas tu sudah smpi kepala

3)utk mengubati penyakit demam denggi ni senang saja.... minum air byk2, tp pesakit denggi susah mau telan tu air.... pecaya la, mesti kuat hati mau lawan ni penyakit ok....

4)byk petua2 yg sy dpt utk menhilangkan demam denggi ni, klu kamu mau cuba x salah, tp sy x tau la berkesan ka tidak ok.....

a)minum 100 plus berabis... tu pun klu bo minum la

b)minum sup ketam.... sup ketam utk org sakit ok, bkn yg mcm kita selalu mkn d restoran tu.....

c)mkn buah kiwi... ala buah yg warna hijau tu
d)minum air kelapa

e)mkn nasi briani.... eehheh bkn la... yg ni sy main2 jak ok, byk lg petuanya smpi sy pun x ingat sudah eheheheh

okla smpi sini jak ok.... nanti klu ada masa sy update gambar ok... bye

NI LA GAMBAR2nya.....

rasanya ni first time masuk hospital...... smpi nurse tu pun salah2 eja nama
jam 3pg 4/12/2010 tarikh bsejarah....

ni la rupa my hubby tika sakit (d hospital Queen)


ni salah satu alat bantuan yg dgunakan utk mrawat pesakit denggi


sian.... hospital sgt bising & sentiasa sibuk.... x dpt tidur dgn baik....


ni la tangan yg dicucuk 3kali sehari utk ambik darah.... bayangkanla klu x jumpa lg urat smpi 6kali cucuk pun x jumpa yg ke 7kali br dpt darah.... klu kamu d cucuk begitu apa kamu rs..... pesanan utk doktor pelatih.... cucuk bagus2 ya.... klu x yakin jgn buat kesian pesakit ok.....


ni la rupanya bila masuk air dlm badan......


ni dengue Section d LHK.....


ni la LKH.... tmpt ni best dr Hospital Queen, tmpt ni tenang sgt.... bila teringat ms ni c dia tgh tidur.... mau nagis pun ada bila tgk org yg kita syg sakit, klu bo semua sakit tu bpindah pd kita pun x apa... utk x mnambahkan lg kerisauannya.... aku mesti tabah mjalani ujian ni...

Nuffnang

Jom Share BLOG dsini