Nuffnang

Facebook

Yang TERBAIK selalu untuk DIA.....


Assalamualaikum.....

Hari ni mungkin ada di antara kamu semua ternanti-nanti apa yang bakal aku tulis..... sempena hari bersejarah dalam hidupku..... Alhamdulilah da 7 tahun.... doakan saja yang terbaik utk kami...

Da 7 tahun, korang ingat senang..... walaupun da 7 tahun aku masi lagi bertitih dlm kehidupan berumahtangga..... banyak lagi kekurangan yang perlu di baik pulih. Contohnya MASAK, korang ingat da 7 tahun aku kawen.... aku da boleh diiktiraf sebagai seorang CHEF......kata orang nak jaga suami jaga perutnya..... aku takde la pandai masak sangat, tapi insyaAllah selagi aku bernyawa tiada yang mati kelaparan. Walaupun aku tak masak hari-hari dirumah.... tapi sekurang-kurangnya aku sedia la apa2 yang boleh dimakan (tapau la apa2 diluar).... aku ni takde la sibuk sgt mcm suri umah yang lain tu.... hari2 diaorg masak beriya.... mcm 10 org nak dtg mkn.... aku berdua jer.... so kadang2 aku beli juga la diluar..... klu aku rasa tak sempat nak masak sebab aku balik lewat dr opis, Kadang-kadang bila aku ingat penatnya nak masak..... terus teringat kat my mum.... dulu my mum boleh jer masak untuk kitaorg walaupun dia krj, masa tu semangat aku dtg balik bila teringat kat mummy....aku pun boleh..... 

Masakan aku takde la sedap sangat janji boleh alas perut okla.... syukur jer la apa yang ada.... tapi laki aku makan jer, licin jer apa yang aku masak untuk dia.... bertuahla suami jenis yang tak memilih... kan. Licin tak bererti sedap ok, mungkin masa tu dia lapar.... tu pasal licin..... kira okla kan boleh mkn lagi makanan yang aku masak tu..... tapi aku rasa, suami aku licin sbb dia lapar.... tapi kira okla sejak aku kawen da 7 tahun ni tiada pulak yang masuk hospital sbb masakan yang aku masak..... Alhamdulilah...... terima kasih mummy yang banyak ajar aku masak.... walaupun masakan aku tak setanding masakan mummy, janji boleh makan pun da cukup. Kalau ada orang ckp seorang wanita tu tak tau masak.... aku tak boleh terima.... masak maggi, dikira masak juga kan, masak nasi, masak air.... tu pun kira masak juga. Terima kasih buat my kesayangan sbb selalu kasi habis masakan yang bini masak, walaupun kurang sedap atau x sedap kita bersyukur atas rezeki yang Allah bagi. Jom tengok gambar2 yang sempat aku tangkap sebelum licin.


ni, mkanan yang kami mkn hari ni sempena ulangtahun yang ke-7...... aku selalu jer tapau ni kadang-kadang bila teringin nak makan. Tak lebih RM50 la sekali mkn.


ni pulak salah satu makanan kegemaran laki aku, burger daging kambing satu RM14 blm masuk GST. laki aku menggemari daging. Jarang juga mkn benda ni.... kali terakhir mkn bulan 12 tahun lepas...... mknan yang berunsurkan daging aku jarang beli, nanti aku cerita kat gambar daging di bawah ok.






Ni pulak lauk2 yang selalu aku beli di pasar.... sotong/udang...... aku kalau gi pasar.... mesti pilih lauk2 yang paling best, sbb bagi aku kita da kerja bemati-matian, biarla menikmati hasilnya yang paling best..... mesti dalam hati korang (ala boleh la korang berdua jer, boleh la beli yang mahal2).... nasihat aku ikut la rezeki & kemampuan masing2.... Niat aku satu jer, nak sediakan yang terbaik utk laki aku mkn. SOTONG ni klu masa murah dapat la RM10 sekilo tp biasanya RM15 sekilo d KK.


Ni pulak ikan putih, aku rasa ini la ikan yang terbaik dr ikan2 lain. Selalu beli paling murah pun RM18 sekilo dpt la banyak ni jer sekilo. Aku jarang beli ikan lain.... kadang2 beli jg la ikan lain klu da takde ikan putih ni. Ikan Kelisi, Ikan sebelah, klu ikan ni takde jual.... aku akan ckp dekat laki aku takde ikan.... kadang2 heran juga.... pasar ikan, takde jual ikan???? . Ikan lain, laki tak berapa mkn... so jarang aku beli.


Sama juga ni ikan putih.... klu aku beli ikan banyak mcm ni ertinya cuti panjang.... hari2 aku masak mesti ada menu ikan.... klu bukan cuti (hari bekerja) dlm 5 hari tu aku masak sekali jer menu ikan.


Sebelum aku terlupa, nak cakap.... bertuahla sapa yang duduk dengan mama diaorang, tak pecah kepala hari2 nak fikir menu apa nak masak sbb mak korang yang masak.... belanja la mak korang makan dekat luar.... tak selalu sebulan sekali pun jadi la.... penat tau nak masak ni..... aku kalau masak, selalu berangan.... apa la diaorg masak di sana..... mesti sedap2.
 Menu ni sotong masak sos berlada.

Da sampai part daging, ni memang aku jarang masak, sbb kalau aku masak confirm licin 2pinggan. bukan la aku nak ckp daging masak kari aku ni paling sedap..... tapi laki aku memang penggemar daging. Daging masak kicap, daging masak hitam, apa2 jenis masakan daging semua dia suka.... aku jarang masak ni/aku jarang beli daging sbb faktor kesihatan.... memang ajal tu tiba bila-bila masa, tapi aku sedaya upaya mengurangkan la.... mknan lain pun berisiko juga udang/sotong semua tu tp daging ni bagi aku bahaya sangat.... so aku memang hadkan pengambilan daging dalam menu mingguan kami.


Bergedel daging..... kurangkan daging.... asal ada rasa daging okla.....


Cucur bubur..... bagi aku nak buat ni senang jer.... tapi klu datang rajin jer la aku masak ni, itu pun hujung minggu.


Hidangan makanan aku mcm ni jer la kuantitinya...... utk berdua jer..... klu difikirkan bagus beli jak diluar.... sebenarnya aku enjoy masak untuk kami berdua.... walaupun sikit jer kuantiti yang aku masak tapi aku hapi.... dapat masak utk dia. Penat tu belakang cerita la pasti ada ganjarannya utk aku, tidak di dunia, di akhirat akan ada menanti.

Menu : ikan goreng masak kicap berlada.


Menu : Sotong goreng berempah.... pastikan kurang minyak (utk kesihatan bersama)


Menu : Sayur mcm2 bersama udang kering. (hidangan hari bekerja) kukus la utk kesihatan.... tak pelu letak minyak.... minyak zaitun boleh.


beza tak sayur kat atas dengan yang ni.... ni sayur hujung minggu.... beriya sangat.... klu boleh semua jenis sayur ada. Sayur aku jarang beli di pasar, aku beli di supermarket, mungkin lebih murah dan cara diaorg bungkus sayur tu nampak cantik..... lagi satu, mungkin sbb sayur tu diletak di peti sejuk, so nampak sejuk dan fresh...... klu malas aku datang, kami mkn sayur jer....


Menu : Nasi Goreng kampung sangat.... gunakan minyak zaitun utk kesihatan.


Udang goreng tepung..... dah namanya org SANDAKAN.... undang tu mesti ada dlm peti ais, klu takde.... tu namanya hujung bulan ahahahah, klu bekalan dr sandakan habis mesti beli juga.... udang aku beli dekat supermarket juga sbb di supermarket (CKS) boleh pilih.... sama jer harga RM32 sekilo.


Bergedil jagung........ klu aku rajin dapat la mkn ni.... kadang bebola ayam.... semuanya homemade ok bukannya yang readymade. 


Cucur jagung + udang..... sarapan petang dihujung minggu.


 Mee goreng ni menu wajib sarapan hari ahad kami/klu aku malas nak masak sarapan pagi hanya boleh digantikan dengan Nasi Kuning kak tini..... awal pagi lagi lebih kurang jam6.30 aku keluar untuk beli.... lewat dr itu, nasi kuning da habis.... masa aku menaip ni jam4.10 pagi..... esok aku tak larat nak masak sarapan so aku mesti keluar beli nasi kuning..... kedai yg jual nasi kuning tu, satu ada dekat dengan umah aku kira2 10 minit smpi dan satu lagi di gaya street.... klu kira aku rajin aku gi gaya street juga, tu kira besenam juga tu, sbb lepas beli nasi kuning aku terus round tamu di gaya street....aku la antara org yang paling awal smpi di gaya street.


ni pulak kami akan makan, bila rasa2 tak nak makan nasi RM3 utk satu.....


Kek keju Oreo : ni klu ada permintaan br aku buat.... selalunya klu aku buat ni mesti kwn2 opis aku pun akan dapat merasa sekali ehehhe..... doakan saja tulang 4 keratku ni rajin.....


Ni pun salah satu kegemaran my kesayangan..... leceh juga mau buat ni, ikutkan hati beli jak la di kedai, banyak juga jual..... jarang2 laki aku tu buat permintaan, akan aku gigihkan juga membuat..... kwn2 opis pun dpt juga ni.... 

Sebenarnya masak ni takde la susah sangat, yang penting mood bila masak mesti hapi, klu dlm keadaan kita penat masak la apapun memang tak menjadi.... tapi klu kita masak dengan senang hati, dapur lengkap serba serbi... insyaAllah boleh pergi jauh.... mungkin klu tahun 2020 aku akan bergelar chef siapa sangka kan.....habis da aku cerita pasal masak. 


PS : Tak perlu la komen masakan bini tu, nanti bini nagis..... eheheheh


Sempena tahun yang ke-7, Semoga kita bahagia selalu..... terima kasih atas segalanya.... maafkan la bini andai kekurangan bini buat sayang terluka.... Bini pandai masak kan sayang..... 

Sayang, bila tengok syg senyum, ketawa.... nampak syg sihat walafiat cukup sudah buat bini rasa senang hati (hapi), tapi klu nampak syg sakit.... bini pun rasa sakit tau... walaupun cuma batuk....jaga kesihatan sayang ok. Kasi ampun dosa bini tau...... Semoga Allah berkati jodoh kita.... amin.

Nuffnang

Jom Share BLOG dsini