Nuffnang

Facebook

Episod 1 Mengembara di Kota Jakarta & BANDUNG

askum....
da hampir sebulan lebih balik dari Bandung & Jakarta, baru hari ni ada masa nak update cerita ni... ahahha, jgn marah ya kwn2 sekalian.... ok jom ikut mgembara ke Bandung & Jakarta.

utk pengetahuan semua, penerbangan dr KK ke Jakarta mengambil masa sejam lebih la.... satu jam 40minit.... sebelum p mana 2, klu tempat tu kita tak pernah p, better kita buat research dulu.... ala bukan susah pun search jer bandung atau jakarta, semua maklumat ada kat internet k...... kebaikkannya, kita akan tau tempat2 menarik yg kita nak p kan (terutama tempat shopping), nanti klu kamu sesat... senang la sikit kan...

Wah kita da sampai Bandung.... ahahah belum lg la, flight dr Kota Kinabalu hanya akan mendarat d Jakarta, tu pun kita kena tau Jadual2 penerbangan nak ke sana, flight yg ada ke Jakarta cuma ada pada hari Selasa, Khamis & Sabtu jer..... flight balik dr Jakarta pun sama, yg ada cuma hari Selasa, Khamis & Sabtu.... jadi pandai2 korang la nak berapa lama di sana....

Pergi hari Sabtu balik hari Selasa pun ok apa.....

tahuka kamu Jakarta & Bandung tu d mana.... sy da lukis utk kamu eheheh, Aceh jauh sikit la, tp klu tsunami tu mau dtg x kira dmana kan....

kita da smpi Jakarta.....
kira okla, lapangan terbang Soekarno Hatta terminal 3 ni baru lagi.....

sumber gambar dr google

Sampai d terminal 3 jakarta, kami terus menuju ke Bandung.
Dalam perjalanan ke Bandung, tidak jauh dari Lapangan Terbang Soekarno Hatta
ada terdapat tugu mcm gambar d bawa ni... yg bo kita nampak semasa dlm perjalanan.

kami sampai malam, rasanya lebih cantik tugu ni pada waktu malam drpd waktu siang.

Lebih kurang 3jam kami sampai dr Jakarta Ke Bandung, tp tak rasa pun tiga jam, sbb tiada kesesakkan lalu lintas, kiri kanan jalan semuanya pemandangan nya indah2 belaka, sebenarnya... dalam perjalanan 3 jam tu, sy tidur ahahhaha, keta yg kitaorg sewa tu selesa sgt2.... bila sedar je, da smpi tempat mkn, klu mcm d semenanjung tu RNR la.

sampai d bandung... sampai da dekat ROROMPOK, ni tmpt kitaorg tinggal.

Tempat pertama yg harus d lawati d Bandung adalah PASAR BARU.... sori la selama d Bandung 2x kami p ke Pasar Baru, sy x ambik gambar, sbb apa, terlampau sibuk shopping, rasanya mcm Pasar Baru tu aku yg punya ahhaha. Apa yg ada d Pasar Baru??? ada jual kain, telekung, kasut, handbag, mcm2 lg la... klu p sana yg penting duit la kena ada... klu duit tak ada mata bo benanah tgk Barang2 kat sana hahh

masa kat PB ni, ada sejarah sikit, jd sy nak abadikan dlm blog ni... kenangan kan. Nak dijadikan cerita, smpi jer kat sini, kami sekeluarga beli 3 sim kad indon, spy senang berhubung kan.... 1 utk sy, my mum & my adik, 1 utk daddy, 1 utk kakak sy, abg ipar & anak2 diaorg la.

semua da berpecah utk mcari barang masing2, adik sy ikut dgn my daddy, tiba2 adik sy hilang, sebenarnya bukan hilang pun, cuma terpisah dgn my dad jer. Kakak & daddy nak gi mkn pulak.... tak risau pasal my adik pulak, almaklum jer la adik sy tu da besar,umur pun da bo kawen da... tp ibu mana yg tak risau bila tau anak dia hilang dr rada.... kakak & daddy sy p mkn, sy & my mum berusaha la cari my adik.

dugaan masa mcari my adik tu, semua kedai nampak sama, pening jg la kepala.... sy da pening apa lg my mum kan, hampir 20minit mcari tp tak dpt, so sy try p information kaunter utk umumkan kehilangan adik sy. sy pun kurang pasti la speaker PB tu rosak ka atau sy yg pekak... memang sah, walaupun da buat pengumuman sebanyak 3kali tp tetap tak dgr jg.... adoi. masa ni tangan saya penuh dgn barang2 yg dbeli mn lagi adik sy hilang entah kemana. sy ambik keputusan utk tinggalkan my mum kat information kaunter, biar sy yg p pusing satu bangunan tu cari my adik.

dlm 10minit mencari, sy terjumpa seorg lelaki yg mana salah seorg pekerja kedai dmana sy beli barang kat kedai dia. perkerja tu ckp, kakak cari abg ya??? mula2 sy malas nak layan sbb sy pun tgh risau, tiba2 sy berhenti dan berpusing semula ke arah pekerja tu, bila sy tgk muka pekerja tu, dia pun ckp, kakak cari abang ya?? ok dia maksudkan abg tu rasanya adik sy.... sy pun terus ckp YA., dia ada tgh duduk2 d kedai sy.... Ya Allah syukur la adik sy tak apa2... pekerja tu bw la sy p kedai dia.... sy nampak adik sy sedang ketawa2 sambil bercerita dgn pekerja kedai.... apapun Alhamdulilah. Satu jer Adik sy yg feil (berperangai) mcm ni mana lg nak cari klu hilang... trus bw dia jumpa my mum.

adik sy pun bukan kecik lg nak d risaukan, tp sbb kita d negara org, lain la klu d negara sendiri. okla nanti sy sambung cerita lg k.

Episod 2
(boleh klik ok)

Nuffnang

Jom Share BLOG dsini