Nuffnang

Facebook

Ramadhan Jangan Pergi....

Assalamualaikum,


Beberapa hari lagi nak raya... amal ibadah mcmana??? beberapa hari lagi kita akan meninggalkan bulan yg sgt mulia ni... Ramadhan jangan pergi... amalan ku belum cukup lg... apapun teruskan beramal walaupun bukan di bulan Ramadhan.... yg dekat dlm penjara da nak keluar... Ramadhan jgn pergi.... setakat ni Alhamdulilah tak pernah tak bgn bsahur... bertuah la korang yg tinggal dgn mak.... tak perlu susah2 nak set alarm, nanti mak korang bangunkan.... i jeles tau... jgn marah mak korang sekiranya terlepas waktu sahur.... agak2 la..... eleh setakat tak bgn sahur tak mati pun.... blm cerita tabiat nak bgn kan korang... ah malas nak cerita pandai2 la insaf sendiri... da besar panjang kan.

Dalam bulan yg mulia ni, banyak musibah yang menimpa rakyat Malaysia... di mulakan dengan emosi melampau yang diluahkan kepada "lock stering"... emosi kita siapa yang tau pasang surutnya... Maafkan la dia, kita semua pun punya emosi... tambah2 lg yg bedarah muda.... aku jg punya cerita yg hampir serupa... sebuah teksi yg dipandu oleh seorang pakcik cina... yang telah melanggar keta kami pada hari raya pertama di kawasan perkuburan di kampung halaman... nak dijadikan cerita uncle tu tak nak mengaku kesalahan dia... keta kami takde la teruk sangat, klu tak silap aku, lampu keta pecah... lampu teksi tu pun pecah... so uncle teksi tu buat keputusan sendiri ko ganti lampu keta ko, aku ganti lampu keta aku... mentang2 la kami muda lg masa tu.... mn boleh mcm tu uncle, uncle tu terus bla setelah meninggalkan kami dengan kata "saya lampu pecah" so kami pun ambik no teksi uncle tu.... kampung halaman aku tu takde la besar mn senang jer nak cari uncle tu.... cuma uncle tu buat mcm tu sbb kami perempuan... bila bapa perempuan ni yg dtg cari dia baru la mgaku nak bayar... kesian kat kitaorg kena buli di hari raya pertama..... so kita try kawal emosi kita masing2... emosi aku ni pun kadang elok, kadang2 off... 

tragedi kedua yg melanda di negara ni.... di Sabah mcm2 hal.... mula2 kes culik & bunuh.... so sekarang ni di Sabah dan keluar perintah berkurung... tp bukan utk semua, yang mana dekat dengan perairan so bkurung la kamu sebelum kamu dikurung... buat semua ahli keluarga & rakan taulan... kamu hati2 tau klu ada yg mcurigakan terus laporkan kepada pihak yg sepatutnya.... semoga kita semua selamat.... 

tragedi yg ketiga MH17.... Ya Allah ujian apakah ini.... semoga kami semua tabah menghadapi ujian dari Mu. Ngapa nak tembak kapal terbang, kesian tau ramai org dlm tu.... buat mangsa MH17, semoga kamu ditempatkan dikalangan org2 yg beriman.... buat keluarga mangsa.... tidak tergambar rasanya penderitaan yang korang tanggung, semoga kamu semua tabah.

Ya Allah lindungi kami semua, redhai perjalanan hidup kami... 

Sebenarnya aku ni nak bcerita pasal raya tapi byk pulak intro.... stress sgt raya da tak lama lagi, dlm kepala hotak aku ni byk nak kena fikir... x lama lagi mau balik kampung sudah.... bcerita pasal balik kg, tahun ni turn sapa, turn korang ka turn balik kg laki korang.... bertuahnya aku sekampung dengan dengan laki aku ahahha, korang jgn ckp "untung la korang sekampung" korang ingatkan sekampung tu takde masalah... macam nak terbelah jer badan ni oi... tanya la pada sapa2 yg kawen dengan org sekampung.... keluarga yg ko kena ziarah 2x ganda... keluarga kedua belah pihak korang mampu.... dugaan pada mknan pulak... semua sedap2... yang sekampung mesti saiz besar2... mkn 2x ganda.... walaupun ko jamah sikit2... tapi kalau da semua sedap mesti nak test semua.... itu jer la yg mampu aku kongsi, kang lebih2... ada pulak yg marah.... tapi kebaikkan paling utama bila korang kawen org sekampung... boleh jumpa kedua ibubapa pada hari raya pertama... ni la yg paling best... 

Da da la tu, aku tak minta banyak pada korang... aku minta maaf dari hujung rambut smpi ke hujung kaki... doakan la aku dapat balik beraya dengan mummy n daddy di kampung halaman... Pada yang  masi ada kedua ibubapa di kampung tu... balik la... selagi ada masa... klu masa tu da terhenti tak guna disesali... harap2 korang sedar.... sebelum terlambat. 

Semoga perjalanan balik kg korang semua selamat. Selamat Hari Raya Aidilfitri.... awal sgt la aahahh takut tak sempat... stress tau mcm semua aku tak sempat nak buat... Ramadhan Jangan Pergi.... bye semua.

Nuffnang

Jom Share BLOG dsini