Nuffnang

Facebook

Bukti Cintaku Padamu

mlm ni da masuk malam keempat aku tdr d hospital... teman kan my mummy. banyak ragam manusia yg aku nampak di sini.

doktor : bila cerita part doktor ni, teringat masa kecik2 dulu bila cigu tanya apa cita2 kamu.... kebanyakkan dr kawan2 sy bercita2 mau jd doktor. okla kita lupakan cerita pasal cita2. Semua doktor disini seperti biasa menjalankan tugas dgn baik, mjg pesakit d bawah jagaan masing2. tunggu2 jg doktor yg handsome supaya semangat sikit aku dtg cni, tp malangnya tiada doktor yg handsome..... doktor yg cantik banyak...

nurse : pakai baju serba putih, yg membezakan nurse2 semua dcni hanyala pangkat.... yg dpakai pada baju, ada merah, ada biru, ada hijau... tp aku sendiri pun x tau mn yg lebih tinggi kuasanya. tapi nurse dcni semuanya baik2 belaka.... tp ada sesetengah nurse tu, tidak menepati cita rasa aku ahhaha, bukan apa, muka da la tak lawa, layan org pun mcm nak tak nak... baik ko tak yah jd nurse, jg laki ko kat umah lg baik dpt pahala. Ada juga nurse yg garang.... garang bertempat x apa, sbb pesakit2 ni ada jg yg degil.... tp klu garang tak kena dgn tempatnya.... baik ko berubah sebelum aku yg ubah korang. klu nak jadi nurse, kena banyak bsabar, klu rasa tak bo, baik tak yah. rasanya klu aku jadi nurse... eheehmm, aku la nurse yg paling baik, klu becakap mesti lemah lembut, belum keluar suara lagi, aura baik aku da keluar semua pesakit dpt rs aura baik aku ahahhahah, tp sygnya kini aku bukan la seorg nurse, sbb aku takut pd bahagian cucuk mencucuk padan pesakit, klu cucuk jer... sapa pun bo buat tp klu bayangkanla tersalah cucuk.... ahhaha, mcm tu jg dgn ubat2an rasanya byk pesakit temui ajal lebih awal sbb aku salah bg ubat
ahahahh..... tp aku da buktikan, aku bo jd nurse yg baik utk my mum... tu pun da cukup da.....

pesakit : ni bab paling penting, klu tak der org sakit.... doktor dan nurse bo balik umah tanam jagung. Macam2 ragam pesakit dekat cni.... klu nak dsenaraikan payah sikit, sbb aku bukan doktor tau diaorg sakit apa. Apapun kita doakan jak yg baik2 utk diaorg kan...

penjaga : ni part paling best nak cerita, setiap pesakit ada satu penjaga yg akan jaga pesakit. apa fungsi penjaga, nurse kan dah ada.... buat apa lg ada penjaga??? nurse tu memang akan jg pesakit, tp takkan sama seperti anak (penjaga) menjaga ibunya. tapi ada juga pesakit dcni yg tidak djaga oleh ahli keluarga terdekat.... mungkin mereka ada masalh masing2 aku pun tak tau. apa yg aku nampak d hospital ni.... ada "geng penjaga" dselia oleh siapa aku pun tak tau, geng penjaga ni la yg d upah oleh waris pesakit utk mjaga ahli keluarga diaorg, upah tak mahal pun RM30 semalam..... apa? korang nak minta no contact geng penjaga? sori la aku pun tak tau berapa no tel diaorg, sbb rsnya aku dan korang tak perlu geng penjaga utk jaga ahli keluarga kita kan..... Sebelum terlupa mau cerita ragam penjaga.... ada yg bw satu family utk jd penjaga kepada seorg pesakit.... agak2 la, korang anak beranak mandi tidur kat hospital ni, pesakit lain pun perlukan rehat.... rasanya da cukup seorg penjaga utk seorg pesakit, tak yah bw anak bini korang ni tinggal kat hospital. Mungkin korang ada masalah, klu c suami menjaga c isteri yg sedang sakit.... anak2 dumah takde org nak jaga tu pasal bw g hospital tidur ramai2 buat mcm umah sendiri.... aku cadangkan upahla geng penjaga utk isteri korang n ko bo jg anak kat umah, atau hantar la anak korang c umah saudara mara terdekat utk beberapa hari... insyaAllah ahli keluarga lain akan faham dan membantu. satu situasi lagi, sekiranya c suami menjaga isteri yg sedang sakit, para suami, sila jaga tingkah laku d wad perempuan, bukannya korang buat2 mcm umah sendiri.... rasanya lebih baik sekiranya pesakit tu adalah wanita dan d jaga oleh seorg wanita ok, ini bukannya masa para suami nak mbuktikan cinta pd si isteri, dan isteri jgn pandai2 ungkit kisah lama.... "dulu abg janji nak jg ayg masa sakit... ni abg upah pulak geng penjaga utk jaga sy...." ini bukan ms nya ok kakak2 makcik2 ibu2.

okla geng penjaga semua, malam pun da nak abis.... insyaAllah klu ada cerita lg kita sambung pd entri akan dtg....

sori la, ni kan hospital rsnya tak baik pulak aku kongsi gambar yg tak sepatutnya.... ini satu2nya gambar yg aku nak kongsi.....

Nuffnang

Jom Share BLOG dsini