Nuffnang

Facebook

Jom kita g Sungai Klias....

Rindu dtg lagi…. eheheh amcm, kamu da tgk Ombak Rindu ka??? Bestkan??? Sapa yg ckp tak best tu tak tau la, ada perasaan ka atau tidak…. Lupakan seketika cerita Ombak Rindu….

Pada 03 & 04 Disember 2011 sy pergi ke Kota Klias, saya pergi dgn rakan2 sekerja termasuk my BOs… sebenarnya km pergi ke sana utk mghadiri “Staff Development Program 2011” selama di Monkey Top Safari (Kota Klias), sy enjoy… hapi sgt2 terima kasih kpd semua yg mjayakan semua aktiviti kita dsana….

Bertolak dr Kota Kinabalu lebih kurang 2jam utk smpi ke MTS (Monkey Top Safari), kami bertolak jam9pg sampai d sana lebih kurang jam11pg…. sepanjang perjalanan kita bo lihat sawah padi, rumah kampung, hutan hijau…… enjoy la, dlm bas ada juga disediakan TV, sapa2 yg nak tgk Tv pun bo….

Da sampai di MTS, rasa x sabar nak tau apa yg ada dsana…. selama ni tgk d website jer….. smpi je kat sana terpaku sebentar betapa bestnya suasana tmpt ni mcm kat kampung dlm hutan (sebenarnya dkt jer dgn jln besar). mcari tmpt utk tdr (khemah), sblm dtg sini pun da inform awal2 kami akan tdr dlm khemah….. rasa excite sgt2 bila dpt tau mau tdr dlm khemah…. Kali terakhir rasanya Darjah 6…. 17 tahun masa da berlalu kini anak mummy mau p khemah lagi….

Sampai kira2 jam11pg kami djamu dgn 3 jenis kuih muih…. Kemudian memulakan aktiviti motivasi (Staff Development Tranning 2011) 11.30pg – 12.30tghari……

1230 tghari – 130ptg tiba la waktu mkn…. Menu mknan Ikan, Ayam, Sayur, buah masakan ala2 kampung cina gitu eheheh, lepas mkn kira2 jam145ptg aktiviti dteruskan dgn games yg membawa kepada byk pengajaran.

permainan pertama....

Klu perhati betul2 tinggal 2org sahaja yg tinggal dlm bulatan ehehehh

Aktiviti kedua menyediakan perlindungan untuk sebiji telur, jika dibuang dr tmpt tinggi telur tersebut x pecah..... malangnya telur pecah

Selepas games kira2 jam3ptg, minum petang disediakan dgn 3 jenis kuih muih…. Rasanya krj aku mkn jer…. ahaahh, bkn selalu kan…. after mkn2 aktiviti paling myeronokkan “Menyusuri Sungai Klias dgn Star Cruise” mau p tgk alam semula jadi yg sgt indah di sinar dgn mentari petang dihiasi dgn kicauan burung, dtambah lagi kedamaian alam… disini la tempatnya klu kita mau tgk hidupan seperti “Proboscis Monkey” alala haiwan yg berhidung panjang tu…. disini la penempatan haiwan ini sepanjang sungai ini kita dpt meyaksikan aksi2 haiwan ini, haiwan in juga dkenali sbg “Borneo PlayBoy” nak tau ngapa nanti sy cerita ok…..

Sebenarnya hujan da berhenti, tak nak rugi sbb da beli baju hujan... pakai la tu bj hujan wlaupun tak hujan

excite naik bot, kali trakhir naik bot g Labuan... tahun ni jg 2011

ni la Anak pakcik Adrah... yg pemalas update blog tu....

Dalam kegembiraan kami menikmati keindahan Alam semulajadi…. Ada perkara yg tak di ingini berlaku, biarla hanya Tuhan sahaja yg mgetahui kebenarannya. Kami semua balik dalam jam5ptg…. berehat2 sambil menikmati waktu senja….

c Playboy malu2

Kira2 jam6 ptg, mkn malam sedia di hidangkan….. menunya Ketam, Sotong, Ayam, Ikan, telur dadar, Sayur, buah…. Alhamdulilah dgn byknya jenis mknan ni kami semua bersyukur diberikan rezeki yg mcm ni….. da mkn apa lgi tdr la aahhaha. Korang ingat ni ular sawah apa…. lepas mkn tdr…. Ada lagi aktiviti….

Aktiviti seterusnya kira2 jam7mlm, kami sekali lagi dbawa myusuri sungai klias , best sgt2 suasana mlm myusuri sungai ni. Tujuan kami myusuri sungai ni d waktu mlm adalah untuk menikmati kunang2 (Fireflies) yg byk disepanjang sungai ini. Tujuan utama melihat Fireflies da tercapai, cantik sgt, mcm pokok krismas yg di hiasi dgn lampu2…. Lepas menikmati fireflies, misi kami bertukar utk mcari Sang Buaya di waktu mlm…. Hampir setengah jam pencari namun xtidak dipertemukan…. Ini bukan jodoh namanya, tp suasana mlm di atas Bot memang best.

kira2 jam9mlm, aktiviti bebas, ada yg memancing, ada yg berkaraoke, ada yg main games, ada yg sibuk layan FB, ada yg sibuk bgambar…. Aktiviti ini sampai larut mlm, jarang kita dberikan masa begini lama bersama2 rakan sekerja, selalunya kami semua bertemu jam8pg berpisah jam5 ptg, ni smpi larut mlm masi lg melakukan aktiviti bersama……kira2 jam3pg br tdr…. Seawal jam4pg ada sudah yg bgn memancing….

Aktiviti bersambung seawal jam630pg, sarapan ringan sedia dinikmati, kemudian aktiviti menaiki Bot utk melihat alam semula jadi pada waktu pagi (belum mandi). Haiwan Playboy kelihatan sedang menikmati sarapan pagi bersama keluarga…. Nampak dr dekat…. sgt best… ok now nak cerita ngapa Proboscis Monkey ni dipanggil sebagai Borneo Playboy… haiwan ni, biarpun diaorg sm jenis tapi mereka hidup berkelompok2…. Dalam setiap kelompok tersebut cuma ada seekor Proboscis Monkey yg berjantina Jantan, yg lain semua betina…. Sbb tu dia dipanggil playboy.

Kira2 jam830pg kmi balik ke Jeti, sarapan untuk kedua kalinya menu Mihun goreng, mee goreng, telur mata, sosej……setelah kenyang….rehat2 mandi. Aktiviti seterusnya memancing di sungai yg dlm…. Aktiviti ni sy tak ikut sbb, sy bkn seorang kaki pancing…. cuma merehatkan diri dlm khemah, sambil kemas brg2 da nak balik….

ok cukupla smpi dsini episod Klias River.... bye

Nuffnang

Jom Share BLOG dsini