Nuffnang

Facebook

Bab Kemas Mengemas.

Assalamualaikum


Dalam entry sebelum ni aku janji nak cerita berkaitan KKKH (Kak Kiah Kek House) kan.... tapi belum berkesempatan nampaknya... harap kamu dapat bersabar ok.... kita beri laluan dulu berkaitan gambar kat bawah ni.......



Gambar ni aku ambik dr FB..... 

sebenarnya aku gelihati tengok statement ni, ada juga orang yang sama sebiji dengan aku yang akan kemas umah masa suami takde kat rumah..... ahhaahha ingatkan aku jak ada tebiat macam ni ahahaha. Alasan aku tak mengemas masa suami ada di rumah sebab aku rasa tak best bila seorang goyang kaki baca suratkhabar yang sorang lagi gila bekemas ahhaahhah.... so lebih baik kemas umah masa dia takde.... 

lagi pulak kan kitaorg sama-sama bekerja... memang masa aku kat umah mesti dia pun ada kat umah so bila masa pulak nak mengemas umah..... bila masa pulak dia takde kat umah... masa dia main futsal.... masa tu la aku bertungkus lumus membersihkan rumah. Kalau bukan aku yang buat semua kerja-kerja membersih ni nak harap siapa lg.... seminggu sekali jer pun aku bersihkan umah.... tapi klu tak bersih sangat tu, faham-faham2 jer la.... tapi kena gigihkan diri juga untuk bersihkan umah.

rujuk statement perenggan ketiga tu...... suami aku takde la smpi mcm tu, tak tau bini dia ni yang kemas umah..... dia tau juga aku yang bersihkan dan buat semua kerja-kerja umah ni. Syukurla faham jg seminggu sekali jer bini dia dpt kemas-kemas umah. Takde la kemas sangat janji sedap mata memandang sudah la.....ni kan syurga kami.... so sendiri2 faham la kan. JIN-JIN tak main la.....

Aku kalau di umah ni takde la beriya berkemas, tapi kadang-kadang ada statement org lain yang aku sendiri tak dapat nak jelaskan : Apa sangat la mau dikemas rumahmu tu yang.... kamu bedua saja pun. Kadang-kadang aku pelik juga statement begitu, walaupun kami berdua saja dalam rumah ni habuk tetap ada, perlu juga la dibersihkan. Itu bab kemas umah.... kalau bab memasak : kamu berdua jak kan.... beli saja la diluar kan senang.... 2org saja pun mau masak bikin penat saja. Selagi kita ikhlas masak.... walaupun utk 2org saja tak terasa penatnya..... ala aku masak pun bukan beriya sangat... masak yang simple2 jak. Ada satu statement yang paling aku ingat.... ada org call aku tanya aku tengah buat apa.... so aku pun jawab la tengah cuci piring, org tu balas mcm ni ayat dia : ada juga ka piring kamu yang mau dicuci???? ahhahahha dalam hatiku penuh dengan gelak tawa..... mesti la ba ada piring yang mau dicuci.... jadi kami ni minum & mkn tu.... pakai apa? pakai piring & cawan pakai buang??? ahahhaha kehidupan kita ni berbeza-beza ba.  

Mungkin diaorg semua ni keluar statement mcm tu sebab aku takde anak.... yang kasi sepah-sepah barang mainan yang tak habis-habis kemas... bersepah semula.... kan. Lepas tu kalau ada anak saja ka baru boleh masak di umah.... selagi berdua tu tapau saja la dikedai. Selagi aku ni bernyawa, aku masih mau kasi rasa masakanku sama lakiku ba.... walaupun masakan ku tu x la sesedap mana pun. Kadang-kadang kami beli diluar jg ba.... macam KFC, MCD, Pizza.... mana la bini ni pandai masak sesedap KFC tu.... eheheeh. Biarpun kami ni tiada anak.... hari-hari aku masi cuci piring, kuali, periuk nasi semua la.... aku rasa lebih banyak kuantiti cucian piring mangkuk ku dari pada kamu yang ada anak tu ahahhahah. Jangan la kamu sangka kehidupan kami yang tiada anak ni senang sangat..... dugaan dia hanya Allah saja yang tahu..... tapi aku percaya Allah ada rancang sesuatu untuk aku dan kasi aku jadi setabah ini sampai ke hari ini. Doakan saja yang terbaik untuk kami.

nak jauh sudah cerita ahahhah dr cerita JIN kemas umah smpi la cerita KFC ahhahah. okla sampai sini saja aku punya cerita kali ni. Tapi sebelum tu aku ada mau pesan sikit.... ini pesan my mum la sama aku dulu (masa aku remaja lg)..... Jangan tinggal satu pun pinggan mangkuk x bercuci di sinki. Sampah mesti buang, jangan biar sampah ada dalam rumah kita. Sebenarnya masa mummy bgtau aku perkara ni aku tiada pun merungut atau apa cuma smpi sekarang menjadi tebiat utk aku buat semua tu sblm masuk tidur. So sekarang aku mau pesan sama kamu juga la.... tu saja la yang aku amalkan sampai sekarang. Wah... siap bagi tips lagi ahahahhah okla jom kita berdoa sama-sama : Ya Allah murahkan la rezeki kami semua.... lindungila kami dalam rahmatmu.... Amin.

Bye.....



Nuffnang

Jom Share BLOG dsini