Nuffnang

Facebook

Photo MEMphoto

Lama da tak jumpa…. Eheheh, kali ni sy nak share berkaitan dgn GAMBAR. Sebelum ada gambar mestila ada kamera kan…. disebalik kamera ni mesti ada tuan punya kamera…. eheheh. Pertama sekali tuan punya kamera mesti ada duit la nak beli kamera, klu tak ada, bo pinjamla dgn sapa2 yg ada duit tu, tp jgn pinjam kat sy sbb sy pun tak ada duit nak bg pinjam ehehehe.

Sebelum nak beli kamera, pastikan dulu…. kita nak beli kamera tu sbb apa? Saja suka2 ka? Dalam erti kata lain Tujuan kita beli kamera tu sebenarnya NGAPA?

1. Saja2 nak beli, sbb byk sgt duit;
2. Nak beli sbb nak ambik gambar letak kat FB;
3. Nak beli kamera sbb minat sgt dlm bidang photo memfoto;
4. Nak beli sbb suka ambik gambar yg cantik2 atau buat kenangan;
5. Nak beli kamera sbb nak tunjuk kat org kita pun ada kamera;

Sebelum apa2 berlaku pastikan tujuan utama apa? Klu saja2 nak beli sbb :-

1. Byk duit….. beli la yang paling mahal sbb korang kan byk duit klu RM7000 apa la sangat kan;
2. Suka2 ambik nak letak kat FB…. baik tak yah beli, guna jer kamera kat Handphone da cukup, klu nak beli juga better beli jer, yg murah2 mcm SONY RM399…. gambar pun cantik ok;
3. Minat dlm bidang photo memphoto…… baik beli DSLR, tp mahal sikit la… kata da minat, beli jer la walaupun mahal, kira2 dalam RM1000, tu pun yg secondhand la;
4. Suka ambik gambar cantik2…. beli yg cybershot pun da cukup… kualiti gambar pun ok apa harga lebih kurang RM500 - RM800;
5. Nak tunjuk sgt kat org ko pun ada kamera, ba beli la yg paling canggih, klu bo DSLR yg paling panjang Lensnya baru la org tgk pun bo pengsan.

Dah tau korang kategori mn? Br la beli kamera ok…..

Klu sy pulak, sy suka ambik gambar pemandangan yg cantik2 yg unik, sy suka edit2 gambar…. lagi satu saya tak suka DSLR, sbb BERAT & BESAR….. tak sanggup nak angkat ke sana ke sini. Dalam bidang photo memphoto ni, kita kena meluangkan sedikit masa utk g ambik pic2 yg best, pastu edit sikit2. Belajar edit, belajar edit gambar ni kena byk sabar, tak semua org nak kongsi ilmu dgn kita jd kita kena cari inisiatif sendiri utk belajar sampai negeri china…. eheheh sekarangkan teknologi canggih, semuanya ada dhujung jari… kan.

Now sy nak share pic2 yg sy ambik, jom tgk…. rajin2 dtg blog sy tau, mana tau dalam gambar tu ada muka korang… eheheh.

ni adalah gambar yg telah d edit

ni gambar yang telah d edit

ni ada gambar original dr kamera

Gambar original dr kamera
ramai org bertanya d FB sy, dmanakan lokasi gambar ni
thk gambar seterusnya k

Setelah d edit

Lokasinya d Sembulan, Kota Kinabalu, Sabah

Gambar yg d edit

Gambar yg d edit

ni gambar original
lokasinya sama dgn gambar pertama
Di Sepanggar, Kota Kinabalu, Sabah.

pandangan mata seseorg tu berbeza2, ada yg suka yg ni, ada yg tak suka.... terpulang kpd individu masing2.... harap kamu semua enjoy tgk gambar2 ni.

Nuffnang

Jom Share BLOG dsini